dijous, 6 de novembre del 2008

L'escola concertada rebrà 318 milions d'euros més cada any fins al 2016

Maragall destaca que les ajudes facilitaran que els centres assumeixin més estudiants immigrants o amb dificultats.
EFE. Barcelona, 5 de novembre de 2008.
L'escola concertada rebrà una inversió addicional de 318 milions d'euros anuals fins al 2016 per desenvolupar els contractes programes que han de garantir una millor distribució dels alumnes i millorar els seus concerts, en aplicació de la nova Llei d'Educació de Catalunya (LEC).
El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha donat a conèixer aquesta xifra durant una conferència del Fòrum Europa, on ha desglossat les partides que es comprometran per desplegar la LEC, en tràmit parlamentari, i que suposaran en conjunt un increment de la inversió anual dedicada a l'educació de l'ordre de 1.500 milions d'euros, dels que 500 ja s'estan avançant.
L'actual ajuda és "clarament insuficient"
Maragall ha subratllat que els 318 milions de més dels quals es beneficiarà l'escola concertada aniran destinats als contractes programes, ideats per facilitar que aquests centres assumeixin un major percentatge d'estudiants immigrants o amb dificultats, i a homologar les condicions de treball amb el sector públic, a més de millorar els concerts.
En aquest punt, ha assenyalat que els concerts s'incrementaran de manera important atès que la subvenció pública que ara percep l'escola concertada "és clarament insuficient" en relació amb el cost de l'escolarització. "Les escola concertada ha de ser lliure per ser, créixer i oferir-se. I també ha de ser diversa, per la qual cosa cal ajudar-la en aquesta diversificació", ha apuntat Maragall.
L'escola pública
De la seva banda, l'escola pública, la majoritària en el sistema educatiu català, percebrà 387 milions d'euros més a l'any per implementar els objectius fixats en la LEC de guanyar autonomia, fer-se amb una direcció més professionalitzada i desenvolupar la carrera professional dels docents, entre d'altres. El capítol de les ajudes a les famílies en forma de llibres de text, menjadors i transport escolar i diferents tipus de beques (beques sou o per al reconeixement del mèrit) suposarà una inversió addicional de 153 milions d'euros, amb la qual cosa que es doblaran les partides actuals, segons el conseller.
L'avaluació i els recursos destinats als governs locals i el teixit productiu per ajustar el mapa de l'oferta de la Formació Professional (FP) i la del Batxillerat es portaran 114 milions d'euros, amb l'objectiu ambiciós que el percentatge d'alumnes que acaben l'educació secundària no obligatòria passi del 60% actual al 80 o 85%.
Una "eina"
Els ajuntaments rebran també gran part dels 521 milions d'euros més que la LEC preveu assignar a l'etapa de 0-3 anys, la formació d'adults i l'artística. Aquestes xifres són, segons Maragall, "molt significatives", però "són només una eina i no garanteixen per si soles l'encert", per la qual cosa ha advocat per "governar".
La inversió equivalent a 1.500 milions d'euros anuals fins al 2016 que suposaran l'aplicació de la LEC s'aplicarà de manera "progressiva", per la qual cosa la quantitat anual que es dediqui no serà constant sinó que dependrà també del cicle econòmic. De fet, el mateix Maragall ja ha avançat que el 2009 i el 2010 NO serà possible realitzar una inversió anual addicional de 1.000 o 1.500 milions. El projecte de pressupost d'Educació per al 2009 és de 5.120 milions d'euros.