dimarts, 20 de gener del 2009

Manifest sindical conjunt sobre l'estat de la negociació del conveni de l'ensenyament privat de Catalunya


INFORMACIÓ SOBRE L'ESTAT DE LA NEGOCIACIÓ DEL CONVENI COL·LECTIU DE L'ENSENYAMENT PRIVAT DE CATALUNYA

En relació a les informacions que darrerament han arribat a les escoles, exposant el punt de vista patronal sobre la negociació del conveni col·lectiu, els tres sindicats de l'ensenyament privat de Catalunya -USOC, UGT I CC.OO- volem fer arribar als treballadors i treballadores del sector una valoració de la situació de la negociació, tant pel que respecta a les plantilles de les escoles concertades, com del conveni i taules salarials que l'acompanyen.

En primer terme, creiem que és irresponsable i no es correspon amb la realitat fer creure als treballadors que la banda patronal no té cap culpa de la situació actual i i que tot respon a una manca de voluntat de l'Administració i els sindicats. En una negociació a dues o tres bandes pensar que una d'elles no té cap responsabilitat sobre el que està succeint, és d'un cinisme fora de tota mesura. Anem per parts.

Plantilles

La proposta de plantilles que presenten ara les patronals és la mateixa – amb les lògiques correccions temporals- que varem presentar conjuntament totes les patronals i la majoria de sindicats al mes de juny del 2008, per a que fos d'aplicació a l'inici de l'actual curs escolar. En aquest marc, varem estar a punt d'aconseguir una reducció horària per al professorat de secundària, que les pròpies patronals van avortar, al·legant que el Departament no tenia competència per negociar directament amb els sindicats reduccions de la jornada lectiva, que s'havien de fer en la mesa del conveni. No cal dir que el Departament d'Educació va aprofitar la divisió per no invertir en noves plantilles.

Els sindicats volem, exigim, més intensament que les patronals, unes plantilles adequades que permetin una reducció de la jornada lectiva que, sens dubte, aportarà una millor qualitat en l'atenció de l'alumnat, de les famílies. Només cal dir que l'homologació de les condicions laborals amb el professorat de la pública ha estat una reivindicació sindical històrica.

Conveni

Partint de la base que l'actual conveni parteix de l'any 2002 i que des d'aquesta data no hi ha hagut avenços substancials per als treballadors, els sindicats varem enfocar la negociació del conveni amb un objectiu clar: intentar que el nou text del conveni aportés millores per als treballadors i que no fos exclusivament una fotocòpia de l'anterior amb les taules salarials actualitzades. Els sindicats tenim l'obligació d'intentar aconseguir millores, per als docents i personal d’administració i serveis, encara que sovint resulti difícil en una conjuntura econòmica desfavorable.

La patronal va enfocar la negociació del conveni amb la intenció de signar només les taules salarials del 2008 i en aquesta tessitura s'ha mantingut, malgrat hagi volgut transmetre una imatge de voluntat negociadora. De la situació actual en som responsables tant els sindicats com les patronals, acusar-nos de forma exclusiva als sindicats és tergiversar la realitat.

És evident que conjuntament haurem de trobar una solució que segurament no satisfarà al 100 % a cap de les parts.


USOC - UGT - CCOO


Document original del manifest (pdf)