dimecres, 27 de febrer del 2008

Professors discriminats

S'ha enviat una carta als principals diaris que es publiquen a Catalunya. De moment, l'han publicada en el diari El Punt el diumenge 24 de febrer de 2008, signada pel Grup de Mestres i Professors de les Escoles Concertades d'Osona amb Contracte Programa. El dimecres 27 de febrer l'han publicada a El Periodico de Catalunya, una mica retallada.


"Els professors de les escoles concertades ens alegrem que se subscriguin contractes programa entre les escoles concertades i el Departament d'Educació, perquè són positius per a les famílies, ja que redueixen les quotes a pagar, i per a les escoles, perquè n'incrementen els recursos. Però aquests contractes programa s'obliden del professorat, i amb això s'incompleix el Pacte Nacional per a l'Educació.
Les escoles on es concedeixen aquests contractes programa són escoles concertades que duen a terme una escolarització compartida de l'alumnat amb les escoles públiques dels mateixos barris o municipis; són escoles que tenen un percentatge elevat d'immigració, igual que les altres escoles. En definitiva, que el tipus d'alumnat és molt semblant.
Les condicions laborals dels mestres i professors de les escoles concertades, però, són molt diferents de les dels mestres i professors de les escoles públiques. On les diferències són més grans és en l'educació secundària obligatòria (ESO): hem de treballar sis hores més i no hi ha cap compensació per a les tutories... Això és un greu desavantatge i desgast per a nosaltres per poder oferir una educació de qualitat.
Les nostres reivindicacions comportarien una millora en la qualitat de l'educació del nostre alumnat, ja que disposaríem de més temps per incorporar les TIC, per preparar les classes, per atendre els alumnes i les famílies...
Denunciem que el Departament d'Educació i les patronals es passen la pilota i no resolen la nostra situació. Per això demanem que el Departament d'Educació escolti i doni resposta a les nostres reivindicacions. Demanem als sindicats que actuïn conjuntament pel bé dels mestres i professors.
I demanem a les patronals i a les titularitats de les escoles que ens escoltin i estiguin oberts a un conveni que millori les nostres condicions laborals, ja que això ha de representar una millor qualitat per a les escoles concertades."



Enllaços:

Vilaweb - El Punt (24-2-08)

El Periodico de Catalunya (27-2-08)

dilluns, 25 de febrer del 2008

Les escoles de Manlleu envien una carta al Departament d'Educació

Els directors de les tres escoles concertades amb contracte programa de Manlleu han escrit una carta conjuntament al Director dels Serveis Territorials del Departament d'Educació, Sr. Camil Fortuny, i fent-li una sèrie de peticions que han de beneficiar a tota la comunitat educativa:

Manlleu, 22 de febrer del 2008

Les escoles de Manlleu ( El Carme-Vedruna, Casals Gràcia i La Salle) que hem subscrit el contracte programa amb el Departament d’Educació demanem que:

· Puguem disposar d’aula d’acollida equipada amb el material corresponent.

· A Primària es permeti la justificació de la subvenció del contracte programa amb les nòmines de personal docent i no docent.

· A Secundària també s’acceptin les nòmines de personal docent i no docent i a la vegada s’augmenti el mòdul de la subvenció fins al nivell de primària perquè malgrat que hi hagi menys hores complementàries cada aula de secundària té despeses importants per altres conceptes ( aula taller, atenció psicopedagògica pròpia, grups d’atenció a la diversitat, càrrecs de coordinació... ).

· Les subvencions que es reben en concepte de contracte programa, taller de català, vetlladors... es facin efectives en el mateix moment que es porta a terme l’activitat i així l’escola no hagi d’avançar aquests diners, cosa que fins ara passa i compromet greument l’equilibri financer des centres.

· La inclusió d’una subvenció anual a les escoles en contracte programa destinada a l’arranjament i adequació dels edificis per poder complir la normativa vigent de seguretat i nova edificació.

· La nostra població pugui disposar d’una unitat mèdica educativa per atendre aquells alumnes que no poden seguir l’escolarització ordinària a causa de trastorns mentals severs ( psicòtics, trastorns de conducta greus...). Podria ser una unitat compartida entre totes les escoles públiques i concertades de Manlleu.

· Puguem accedir als ajuts per programes d’innovació i millora que el Departament proporciona als centres públics que ho sol·liciten.

· Hi hagi una reducció de les hores lectives del professorat de secundària per tal de disminuir el greuge comparatiu amb el professorat de la pública. La diferència actual a secundària és de 6 hores lectives setmanals, mentre que a primària és només de 2 hores. Creiem que un canvi en aquest sentit ajudaria millorar les condicions de treball del professorat i en sortiria beneficiada la qualitat educativa. Una manera de caminar en aquest sentit seria l’augment de la plantilla d’un professor per línia.

Els Directors dels centres,
El Carme-Vedruna, Casals Gràcia i La Salle de Manlleu.

dijous, 21 de febrer del 2008

El conseller Maragall es reunirà el 3 de març amb els signants del Pacte Nacional d'Educació

BARCELONA, 21 de febrer

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha convocat avui per al dilluns 3 de març la Taula de Seguiment del Pacte Nacional d'Educació (PNE) per tractar sobre la llei d'educació de Catalunya (LEC) i com aquesta s'ajusta als objectius marcats en el pacte.

Ha fet públic aquest anunci al Parlament durant una interpel·lació de CiU. Ha assegurat que ja havia enviat cartes a les entitats que formen part de la Taula de Seguiment del PNE, després d'anunciar a final de gener que es reuniria amb ells sense especificar data.

Tretze de les entitats signants del PNE van demanar al conseller la setmana passada --després de la vaga de professors contra la LEC-- que se'ls convoqués abans del 25 de febrer per concretar el procés de debat i de participació sobre la futura llei d'ensenyament.

La LEC, de la qual només es coneixen les bases, ha de ser una "continuïtat" del Pacte Nacional, segons afirmen la Conselleria d'Educació i els signants del PNE --aprovat el març del 2006--.

Entre aquests últims no hi ha el sindicat majoritari en el sector, Ustec·Stes, que es va desmarcar de l'acord, i que és un dels principals impulsors de la vaga de professors que va tenir lloc el 14 de febrer a Catalunya.

Tot i això, entre els convocats a la reunió del 3 de març sí que hi ha els sindicats UGT i CCOO de Catalunya, que també van impulsar la vaga i la posterior manifestació del personal educatiu català.

Fins ara la comissió s'ha reunit set vegades --una per trimestre--, des del 20 d'abril del 2006 fins a l'última ocasió, que va tenir lloc el 2 d'octubre de l'any passat.

Font: EUROPA PRESS

dimecres, 20 de febrer del 2008

Espurnes per un toc d'atenció en ensenyament

Joan Puigcercós durant la reunió del gabinet del dimarts 19 de gener, dins del consell executiu, va alertar de la necessitat de no culpabilitzar els mestres dels mals resultats de l’educació a Catalunya i va abordar una llarga reflexió en què va incloure fins i tot l’experiència de la seva esposa, mestra de professió.

La reflexió de Puigcercós es va centrar en que el col·lectiu de professors ha sofert una enorme pressió en els darrers anys amb un sobreesforç degut a l'arribada d'una gran quantitat d'immigració. Segons el conseller de Governació, als professors se'ls ha carregat també amb la responsabilitat que abans corresponia a l'àmbit familiar.

Per Puigcercós, la publicació de successius informes que constaten l'augment del fracàs escolar a Catalunya semblen carregar de més pressió als docents, motiu pel qual va advocar per donar-los un tracte més conciliador.

Fonts: La Vanguardia i l'Avui, dimecres 20 de febrer.

dissabte, 16 de febrer del 2008

Dotze signants del Pacte Nacional per a l'Educació demanen que Maragall els rebi

Dotze entitats que van signar el Pacte Nacional per a l'Educació el 2006 demanen al conseller Ernest Maragall que convoqui la comissió de seguiment abans de deu dies per debatre sobre la nova llei que vol aprovar i contra la que més de la meitat dels col·legis van fer vaga ahir. Volen concretar-ne el procés de debat i tramitació, aclarir quin grau de participació hi tenen i fer el seguiment dels acords a què van arribar fa dos anys.

Expliquen que Maragall els va enviar una carta el 29 de gener dient que convocaria la comissió, però no va marcar ni dia, ni hora, ni lloc. És per això que ara el conviden a què ho faci abans de deu dies, un termini que consideren raonable després de la jornada de vaga que més de la meitat dels mestres i professors van protagonitzar ahir.

Subscriuen la demanda l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya; les federacions de pares d'alumnes de Primària i Secundària; CC OO, UGT, USOC i les respectives federacions d'ensenyament; la Federació de Moviments de Renovació Pedagógica i l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya. El sindicat majoritari, la USTEC, no va signar el pacte i, per tant, tampoc subscriu la demanda.

Font: Vilaweb.cat

Carta que s'ha enviat al conseller Maragall (pdf)

dijous, 14 de febrer del 2008

Participació a la manifestació, 14 de febrer 2008


Mes d'un terç del professorat de La Salle Manlleu es va sumar a la vaga contra el document de bases de la nova llei d'Educació (LEC). La majoria d'aquest professorat es va desplaçar a Barcelona per participar a la manifestació convocada pels sindicats el dijous 14 de febrer. Amb aquesta participació han fet explicites les seves reivindicacions sobre l'homologació horària del professorat (actualment es fan 6 hores lectives més a la setmana) de les escoles concertades amb el de la pública i van fer sentir el seu malestar per una llei que els ignora, i que significa un greu pas enrere respecte el Pacte Nacional per l'Educacio, signat l'any 2006, per la major part de la comunitat educativa i social.

Col·lectiu de professors que van fer vaga de La Salle Manlleu